HTML

Mi ez itt?

Minden, ami politika - vélemények, hírek, események, érdekességek a határon innen és túl. „A fő csapás a közpolitika, de teret adok mindenféle furcsaságnak, amit a neten látok” – nyilatkozta lapunknak Dr. Közért Károly.

Friss topikok

Linkblog

Nyert a TASZ - a pártok nem hivatkozhatnak banktitokra

2009.12.04. 09:11 Dr. Közért Károly

Egy örömteli hír: nyilvánosságra kell hoznia a parlamenti pártoknak, hogy az államtól mennyi hitelt kaptak, és ebből a pénzből milyen ingatlanokat vásároltak a működésükhöz.

Az ügy előzménye, hogy 2007-ben az Országgyűlés úgy döntött: az államtól ingyen bérelt irodahelyiségeiket a pártok megvásárolhatják, és ehhez az állam segítséget nyújt a(z állami) Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül.

Amikor a Figyelő munkatársa - Galambos Márton - a hitelfelvétel és az állami pénz elköltése iránt érdeklődött, a pártok banktitokra hivatkozva tagadták meg az információkat. Egyedül az MDF válaszolt korrekten.

Ezért a Társaság a Szabadságjogokért és a Figyelő beperelte a parlamenti pártokat.

A bíróságon a pártok felettébb érdekesen érveltek. A szocialisták szerint a kért adatok alkalmasak "a politikai terrorizmusra", illetve arra, hogy „rossz szándékú emberek ezzel visszaéljenek”, rágalomhadjáratot indítva az „egyes tisztviselők ellen". A KDNP pedig többek közt azért nem teljesítette az adatszolgáltatást, mert rendkívül takarékos gazdálkodást folytat, összesen egy fizetett alkalmazottal rendelkezik. Az SZDSZ-szel szemben a FIDESZ nem válaszolt érdemben a keresetre, és szabályszerű idézés ellenére is úgy gondolta, hogy nem szükséges megjelennie a bíróságon. 

Ami az ítélet indoklásában a legfontosabb: a bíróság elvi éllel rögzítette, hogy a pártfinanszírozás átláthatóságának követelménye felülírja a banktitok szabályait. Tehát a pártok közpénz felhasználása esetén nem hivatkozhatnak a bank-, vagy üzleti titokra.

Az ítélet nem jogerős.

Szólj hozzá!

Címkék: politika pártok tasz

A bejegyzés trackback címe:

https://kozert.blog.hu/api/trackback/id/tr931573041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása