HTML

Mi ez itt?

Minden, ami politika - vélemények, hírek, események, érdekességek a határon innen és túl. „A fő csapás a közpolitika, de teret adok mindenféle furcsaságnak, amit a neten látok” – nyilatkozta lapunknak Dr. Közért Károly.

Friss topikok

Linkblog

Kell-e új alkotmány?

2009.12.11. 12:22 Dr. Közért Károly

Ostobaság azt gondolni, hogy az alkotmány attól „átmeneti”, mert a bevezető szakaszában szerepel ez a szó. Éppen hogy nem az: az 1989-es alaptörvény emberi jogi értéktartalma világos és határozott. Fő funkciója, hogy megvédje az állampolgárokat a mindenkori hatalom túlkapásaitól. Ez a rendszerváltás legnagyobb vívmánya.

A független magyar bíróságnak pusztán csak alkalmaznia kellene ezeket az alapelveket egy-egy konkrét bírósági ügyben. Nem új alkotmány kell tehát, hanem az alaptörvény következetes betartása. A média értékesebb része hiába őrködik a szabadságjogok felett, ha a magyar bíróság és ügyészség nem alkalmazza az alapjogvédelmet a saját gyakorlatában.

Amikor például - húsz évvel a rendszerváltozás után - a rendőrség brutálisan szétveri a kormány ellen békésen tüntetőket, és ennek semmilyen, de semmilyen következménye sincs, ezen nem fog segíteni, ha deklaráljuk egy alkotmány szövegben, hogy ilyen többé soha nem fordulhat elő. Amikor egy megyei bírósági elnök büntetőjogi feljelentést tesz egy tudományos kutató ellen, mert a tanulmánya kedvezőtlen színben tünteti fel a tevékenységét, akkor ezen nem fog segíteni, ha deklaráljuk a tudomány szabadságát. Amikor a Fővárosi Bíróság elnöke feljelenti a Munkáspárt vezetőjét, mert az nyilvánosan kritizál egy rá vonatkozó ítéletet, akkor ezen nem fog segíteni, ha kifejtjük (csak hogy a bírák is megértsék) a véleményszabadság határait. Amikor a Legfelsőbb Bíróság becsületsértésért elítél egy történészt, aki egy sajtóvita keretében Teleki Pál néhai miniszterelnök jobboldali rajongóit antiszemitizmussal vádolja, akkor ezen nem fog segíteni, ha újra deklaráljuk a sajtószabadságot.

Ebből a perspektívából tehát az látszik, hogy nem látszik semmi. Semmi olyan, amire jelenleg biztos pontként lehetne hivatkozni, ha az a kérdés, hogy kié a múlt, kik vagyunk mi, és milyen jövőt szeretnénk? Ha ugyanis itt és most sérül az alapjogvédelem, akkor sérül maga az egész jogrendszer. Csökken a jogállam tisztelete, romlik az igazságszolgáltatásba vetett bizalom, és végső fokon – megkérdőjeleződik maga a rendszerváltás is. Ezt látjuk most, ebben telnek a mindennapjaink. És nem hinném, hogy ezen egy új alkotmány segítene.

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet bíróság alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://kozert.blog.hu/api/trackback/id/tr851590170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása