HTML

Mi ez itt?

Minden, ami politika - vélemények, hírek, események, érdekességek a határon innen és túl. „A fő csapás a közpolitika, de teret adok mindenféle furcsaságnak, amit a neten látok” – nyilatkozta lapunknak Dr. Közért Károly.

Friss topikok

Linkblog

Pályázati mutyipénzek - Andrassew Iván 1,2 milliója

2009.12.02. 12:21 Dr. Közért Károly

Andrassew Iván, irodalmi-művészeti életünk egyik állócsillaga, a közéleti publicisztikáiban lángoszlopként utat mutató demokrata a napokban vette át kormánykitüntetését Kiss Péter (MSZP) társadalompolitikai minisztertől 1,2 millió forintot nyert el a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületének (MASZRE) alkotói pályázatán.

Bár nyilván az egész ország heves lázban ég, hogy megtudja, milyen művészi koncepcióval, milyen nagyívű kortárs pályaművel nyert a mester, talán mégsem haszontalan, ha ennek ürügyén bemutatjuk, miként is működik az a kulturális szervezet, amely megelőlegezte ezt a fantasztikus támogatást.

Jogdíjakat osztanak

A támogatást adó MASZRE régi motoros a kulturális iparban. 2003-tól oszt pénzt szépírók, szakírók-szakfordítók, szakmai szervezetek, kiadók-folyóiratok számára. Mint kiemelten közhasznú egyesület, döntően azzal foglalkozik, hogy a számára - törvény alapján - befolyt szerzői jogdíjakat pályázati úton újraosztja különféle alkotóknak, műhelyeknek a saját alapszabálya szerint. A MASZRE fontos szereplő, mert lényegében átvállalja azokat a kulturális alapfeladatokat, amelyeket az állam nem tud vagy nem képes ellátni.

A MASZRE évente több százmillió forinttal gazdálkodik. 2008-ban a kifizetett pályázati pénz összesen 276 millió forintra rúgott. A szépírókra 30 millió forint, a szakfordítókra 19 millió keretösszeg jutott. Néha egyes kategóriákban nem osztanak ki semmit. Ilyenkor a következő évhez adják hozzá a pénzt. Van olyan év, amikor a fel nem használt jogdíjakból a Nemzeti Kulturális Alapnak "adományoznak" 30-50 millió forintot, ezzel is - közvetetten - támogatva az éhhalál szélén lévő művészeket, tudományos kutatókat.

Egy-két furcsaság

A támogatott szakmai szervezetek közül évek óta a Magyar Könyvterjesztők és Könyvkiadók Egyesülete (MKKE) kapja a legtöbb támogatást. 2008-ban három (!) pályázati jogcímen összesen 26 milliót nyertek el a MASZRE-től. Az nyilván teljesen véletlen, hogy a MASZRE és a MKKE első embere egy és ugyanaz a személy: Zentai Péter László, ismert könyves üzletember.

Azt azért megnéznénk, amint Zentai Péter László zsűrielnök elbírálja Zentai Péter László könyvkiadó pályázatát. Felbontja a jeligés, zárt borítékban beadott, több tíz oldalas anyagot, majd kihirdeti a győztest: önmagát. Természetesen mindezt egy nyilvános és nemzetközileg bevett standard alapján. De ne legyünk ennyire rosszindulatúak: Zentai Péter László MASZRE igazgatóként nyilván nem vesz részt a saját pályázatát érintő döntés meghozatalában. Ez így nem lenne korrekt... 

A személyi "átfedéseknek" ugyanakkor nincs végük. Barna Imre műfordító, aki a MASZRE elnökségi tagja, egyúttal az MKKE elnöke is. Bart István műfordító, aki a MASZRE elnöke, egyben az MKKE tiszteletbeli elnöke is. Szántó György Tibor műfordító, aki a MASZRE felügyelő bizottságának tagja, egyben az MKKE elnökségi tagja is.

Haver vagyok, nem?

Félreértés ne essék: ezek az emberek nyilván mind kíváló szakemberek. Csak éppen úgy alakították ki a struktúrát, hogy a baráti körnek osztják el a pénzeket a szakmai minőség álarca alatt. És ez nagyon ciki. Egyszer érdemes lenne megvizsgálni, hogy a fent nevezett tekintélyek (vagy azok kiadói, műhelyei) milyen támogatásban részesültek a MASZRE-tól 2003-2009 között. Szerintem érdekes eredményre jutnánk.

Összefoglalva: a MASZRE pályázási rendszerébe bele van kódolva, hogy nem kizárólag a szuverén szakmai teljesítmény, a magas alkotói színvonal, hanem a szellemi nepotizmus (pozíciók, pénzek ismerősi alapon való osztogatása), az ismeretségek "hátszele" is érvényesül a pályázati anyagok elbírálásánál. A végeredmény szükségszerű: a rossz írók, alkotók nem tűnnek el, mert dotálja őket a haveri kör, vagy rajtuk keresztül az állam. A pályakezdő művészek, fiatal kutató értelmiségiek - zömmel a harmincas évei elején járó korosztály - pedig nem tudnak labdába rúgni, hiszen nekik nincs ismerősük/mutyi-referensük a szervezetben (honnan is lenne?).

Egyébként Andrassew nyerte el messze a legmagasabb támogatást - maga mögé utasítva többek között Bartis Attila és Kukorelly Endre írókat is (a 45 nyertes pályázó átlagosan 4-500 ezer forintot kapott). Erről nyilván nem Andrassew tehet, hanem a MASZRE pályázati rendszere.

Azért megkérdeztük a MASZRE-t, hogy Andrassew Iván pontosan milyen pályázattal is nyert, de a titkárságon azt mondták, hogy ez nem nyilvános információ, mivel készülő művekről van szó. Rendben. Csak azt nem értjük, hogy a nyertes pályázatok indoklásába miért nem lehet betekinteni. Hiszen elvileg ezek nyilvánosak.

Andrassew a blogjában azt írja, hogy jelenleg a "Vert ember álma" című haikuköteten dolgozik: "Már biztosan elkészül" - mondja a mester. "100 haiku Wanda lányom száz képével. Csak akkor adom ki, ha nem kell semmilyen kompromisszumot kötni, mert nem akarok igénytelen könyvet" - írja.

Nos, a magunk részéről semmiképpen nem akarnánk a mestert elvtelen kompromisszumokba hajszolni... 

* Megjegyzés: jelen írás szerzőjének semmiféle kapcsolata nincs - sem közvetett, sem közvetlen módon - a cikkben felsorolt szervezetekkel. Nem pályázott sem a MASZRE-nál, sem a MKKE-nál, sem Andrassew Ivánnál - jelenleg és korábban sem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet pályázat művészet andrassew zentai mkke maszre

A bejegyzés trackback címe:

https://kozert.blog.hu/api/trackback/id/tr641568566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása